Vad är GDPR? | Artikel | JPN WEB DESIGN | Webbyrå Sundsvall vad är gdpr?

Vad är GDPR?

En enklare beskrivning

Inledning

Jag öppnar denna artikel med att uppge att jag inte är någon jurist.
I denna artikel går jag igenom vad GDPR är och vad som gäller om man äger en webbplats, samt en del nyttig information med länkar för den som vill fördjupa sig.

Räck upp en hand för stress och ångest

Vi kan nog alla räcka upp en hand för den stress och ångest som uppstår vid en wall of text. Speciellt när det kommer till GDPR som ständigt gör sig påmind från höger och vänster och det där med 20 miljoner euro i böter hukar man gärna sig riktigt lågt för. Men det är inte så komplicerat som många vill få det att låta men ack så viktigt. Alla webbplatser som behandlar information som direkt eller indirekt kan knytas till en person kräver en sekretesspolicy och integritetspolicy på hur och varför webbplatsen samlar, lagrar, delar, hanterar och skyddar personuppgifter och vilka rättigheter man har över dem uppgifterna som samlats in. Uppgifterna samlas in med hjälp av cookies och andra funktioner på webbplatsen.

Vad är GDPR?

Från och med den 25 maj 2018 gäller GDPR som omfattar regler för all form av information som direkt eller indirekt går att knyta till en enskild person det vill säga personuppgifter. Dataskyddsförordningen (The General Data Protection Regulation) är till för att skydda enskilda personers grundläggande rättigheter till friheter och skydd för sina personuppgifter. GDPR gäller i hela EU men man diskuterar fortfarande om hur det skall hanteras. Här kan du läsa mer om GDPR på Datainspektionen.

För allas trevnad och säkerhet

GDPR är till för allas trevnad och säkerhet. En webbplats som lagt energi på att utforma en sekretess och integritetspolicy tyder på trovärdighet då man bryr sig om besökarens integritet och säkerhet. Det ger oss också som besöker en webbplats rättigheter över våra egna personuppgifter som privatperson då vi kan begära att en webbplats raderar eller ändrar på lagrade uppgifter så länge det inte omfattas av någon lag.

Cookies och personuppgifter

Du har säkert märkt att du fått annonser på helt andra webbplatser du besöker från den webbplats du en gång besökte. Det har med cookies att göra. Då en webbplats samlat in data på dem där ”solglajjorna” du kikade på så används den informationen i ett annonseringsystem där webbplatsen som sålde byxorna senare kan försöka ”vinna” dig och till genomföra köpet i efterhand. En cookie samlar in uppgifter om ditt användande på en hemsida och räknas som en personuppgift om de kan kopplas till en fysisk person.

Vad är en cookie?

En cookie är en liten datafil med text som sparas i din webbläsare. Det finns två typer av kakor, permanenta och temporära (”session-kakor”). Permanenta kakor lagras som en fil på din dator eller mobil under en viss tid tills du själv, eller servern som sänt dem, raderar dem. Sessions-kakor lagras tillfälligt och försvinner när du stänger din webbläsare.

Blockera cookies, annonser och spårning

Det går att blockera ovanstående med hjälp av olika tillägg för webbläsaren som Adblocker eller uBlocker. Det går också att blockera cookies genom webbläsaren. Mer om detta finner du här under titeln cookie-filer. Men kom ihåg! Om du blockerar cookies kanske webbplatsen du besöker inte visas som den ska.

När måste man upplysa om GDPR?

Att tänka på när man har en webbplats

Frågan som du måste svara på

Samlar du in personuppgifter på webbplatsen? Om svaret är ja så måste din webbsida informera besökaren om detta,

Vad är en personuppgift?

Ett utdrag från Datainspektionen: ”Personuppgifter är all slags information som kan knytas till en levande person”. Här kan du se ett klipp från Datainspektionen om vad en personuppgift är. Exempel på personuppgifter kan vara namn, adress, personnummer, anläggnings-ID, telefonnummer, e-postadress och mätarnummer. Även IP-Adress kan räknas som personuppgift om det går att kopplas till en fysisk person.

En laglig rätt att hantera personuppgifter

För att behandla personuppgifter så måste en rad olika kriterer uppfyllas som bland annat hur man skyddar en personuppgift och vad som gäller vid ett intrång. Här kan du läsa mer om dem grundläggande principerna vid behandling av personuppgifter på dataskyddsförordningen.
Enligt europaparlamentet får behandling av personuppgifter ske lagligt enligt om minst ett av nedanstående villkor uppfylls. 
1/6. Om besökaren har gett sitt samtycke till behandlingen.
2/6. Om kunden har eller tänker skaffa ett avtal.
3/6. Om personuppgiftsansvarig har en laglig skyldighet att lagra informationen.
Mer om detta och dem 3 extra punkterna som ej nämns här kan du läsa här på Artikel 6 GDPR (Laglig behandling av personuppgifter).

Kontaktformulär, chatfunktion eller webbanalys.

Om en webbplats har ett kontaktformulär, chatfunktion eller analysprogram som samlar in data så måste webbplatsen informera om detta i en sekretess/integritetspolicy om hur informationen hanteras samt läsa funktionernas egna policy för vad dem räknar med att du informerar om i din policy vid användning av deras tjänster. Det är ditt ansvar.

Tips

Om du vill skriva en policy som är GDPR-kompatibel så rekommenderar jag att gå igenom nämnda länkar ovan samt installera ett GDPR tillägg om du använder WordPress. Här finns en GDPR guide på verksamt.se. Om du driver en WordPress webbplats så bör du gå igenom vart enda tillägg för att ta reda på om dem är GDPR-kompatibel. Det finns en del webbtjänster som kan hjälpa till att ta reda på om GDPR gäller för webbsidan. Här kommer jag att delge några tips på webbtjänster som analyserar webbsidan i fråga efter cookies som samlar in personuppgifter. Men kom ihåg, om du är osäker så rådfråga en jurist och visst en webbplats samlar in personuppgifter som går att knyta till en fysisk person så omfattas det av GDPR och då måste webbplatsen informera om hur denne hanterar och personuppgifter.
https://www.cookieserve.com/
https://www.cookiemetrix.com/
 

01. Dela detta inlägg

02. JPN WEB DESIGN

Vad är GDPR? | Artikel | JPN WEB DESIGN | Webbyrå Sundsvall vad är gdpr?

”Mitt motto med JPN WEB DESIGN är moderna lösningar till rimliga priser, utmärkt service, snabbt, smidigt och enkelt!” – Sedan 2019

076 – 102 43 31

03. Följ mig

04. Sök

01. Dela detta inlägg

02. JPN WEB DESIGN

Vad är GDPR? | Artikel | JPN WEB DESIGN | Webbyrå Sundsvall vad är gdpr?

”Mitt motto med JPN WEB DESIGN är moderna lösningar till rimliga priser, utmärkt service, snabbt, smidigt och enkelt!” – Sedan 2019

076 – 102 43 31

03. Följ mig

04. Sök

Kostnadsfri webbanalys till din e-post!

Som tack för att du varit inne på min webbplats en stund så ger jag dig en kostnadsfri analys med förbättringar på angiven webbsida med ett samlat dokument direkt till din e-post.

Analysen omfattar: Användarupplevelse, användargränssnitt, mobilresponsivitet, SEO-Teknisk och prestanda (laddningstid).

JPN WEB DESIGN värnar om din säkerhet och integritet, mer om det kan du läsa här.

P.S.
Dina uppgifter används enbart till att uppfylla din önskan och delas inte med någon annan.

Tack för din begäran! Jag återkommer ASAP! :)

Share via
Copy link
Powered by Social Snap