Hemsida, webbsida, webbplats | Artikel | JPN WEB DESIGN | hemsida

Hemsida, webbsida och webbplats

Förklaring på termerna

Så hur ligger det till egentligen?

De flesta av oss säger fel när vi diskuterar ovanstående termer som hemsida, webbsida, webbplats och även landningssida. I denna artikel kommer jag att delge information om dess betydelse så att du i framtiden kommer veta vad du ska säga om du gillar att vara korrekt. Bara för att understryka så är jag inte en militant ordpolis men det kan lätt uppstå missförstånd när någon säger att dom vill göra om sin hemsida.

Vad är en webbplats?

En webbplats (website) är själva basen eller samlingspunkten för en hemsida, webbsida eller webbsidor, och den ligger på webbservern som vanligtvis hyrs på ett webbhotell. När du surfar in på en domän så kommer du till en webbplats. Denna artikel är en webbsida på webbplatsen jpnwebdesign.se. Alla hemsidor har en webbplats. Detta ordet har även tilldelats ett svengelskt ord: webbsajt.

Vad är en webbsida?

En webbsida (web page) är en specifik sida på en webbplats. Ett uttryck skulle kunna låta såhär: ”Jag vill ha en hemsida med 5 sidor där hemsidan ska vara förbenat jävla nice”. Det innebär följande: En webbplats med 5 webbsidor där första sidan ska vara riktigt bra. Detta ordet har även tilldelats ett svengelskt ord: sajt.

Vad är en hemsida?

En hemsida (home page) är webbplatsens första webbsida. Detta uttryck används ofta fel och leder till missförstånd när någon säger att hen önskar 5 hemsidor men i själva verket menar 1 webbplats med 5 webbsidor. Eller så menar hen helt enkelt 5 hemsidor och 5 webbplatser. Detta ordet har även tilldelats ett svengelskt ord: hempejdge… Nä jag bara skojar.. Ordet hemsida skall ej beblandas med startsida då det innebär den första sidan man landar på när man startar en webbläsare.

Vad är en landningsida?

En landningsida (landing page) är en webbsida som någon ”landat” (eller klickat in) på, antingen genom en sökträff på Google eller liknande. Webbsidan är speciellt utformad och optimerad för att generera försäljning. Här jobbar man bland annat med tekniker som AIDA: Attention, interest, desire and action. Där action är en CTA (Call to action). Här vill man att så många som möjligt genomför den handlingen för att konvertera leads (potentiella kunder) till kunder antingen genom att köpa en produkt, tjänst eller att exempelvis prenumerera på nyhetsbrev.

Varför säger eller skriver folk fel?

Det handlar om missförstånd, enkelhet och sökträffar

Kärt barn har många namn

Webbplats, website, webbsajt, website, webbsida, sajt, hemsida, home page, startsida, landningsida, huvudsida, välkomstsida och inträdessida m.m… Wow, vilken djungel. Många nöjer sig med ett ord p.g.a.. Enkelhet och det är hemsida som blivit en form av samlingsbegrepp för ovanstående termer. En taktik bland SEO specialister är att också använda sig av det då bara nyckelordet i sig har en betydligt högre sökvolym än dom andra termerna. 

Summering

Sådär! Är du med på noterna nu? Vi tar det en gång till lite kort förklarat: Denna artikel är i en webbsida på webbplatsen jpnwebdesign.se där hemsidan är densamma, som också är en webbsida. Ordet webbplats är den korrekta termen som bör användas mer istället för hemsida.

Men du har ju en huvudsida?

Det stämmer bra! På denna webbplats finns ”två” stycken hemsidor där den första hemsidan är jpnwebdesign.se som är en sliderbaserad introduktion och den andra är jpnwebdesign.se/huvudsida. Min huvudsida är också en landningsida, och som beskrivet ovan är den mer ”säljande” än den första hemsida. Capisce?

Om du tycker jag förklarat ovanstående begrepp konstigt eller önskar en bättre förklaring så är du varmt välkommen att kontakta mig så kan vi reda ut det tillsammans!

01. Dela detta inlägg

02. JPN WEB DESIGN

Hemsida, webbsida, webbplats | Artikel | JPN WEB DESIGN | hemsida

”Mitt motto med JPN WEB DESIGN är moderna lösningar till rimliga priser, utmärkt service, snabbt, smidigt och enkelt!” – Sedan 2019

076 – 102 43 31

03. Följ mig

04. Sök

01. Dela detta inlägg

02. JPN WEB DESIGN

Hemsida, webbsida, webbplats | Artikel | JPN WEB DESIGN | hemsida

”Mitt motto med JPN WEB DESIGN är moderna lösningar till rimliga priser, utmärkt service, snabbt, smidigt och enkelt!” – Sedan 2019

076 – 102 43 31

03. Följ mig

04. Sök

Kostnadsfri webbanalys till din e-post!

Som tack för att du varit inne på min webbplats en stund så ger jag dig en kostnadsfri analys med förbättringar på angiven webbsida med ett samlat dokument direkt till din e-post.

Analysen omfattar: Användarupplevelse, användargränssnitt, mobilresponsivitet, SEO-Teknisk och prestanda (laddningstid).

JPN WEB DESIGN värnar om din säkerhet och integritet, mer om det kan du läsa här.

P.S.
Dina uppgifter används enbart till att uppfylla din önskan och delas inte med någon annan.

Tack för din begäran! Jag återkommer ASAP! :)

Share via
Copy link
Powered by Social Snap